Zanim kupisz tanią chińską tandetę felg zastanów się czy warto zaoszczędzić kilka stów i ryzykować życie swoje i rodziny.
Kolega miał dachowanie bo był klientem http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=7163008
Z AC dostał nowe auto i na szczęście nikomu nic się nie stało. Na odszkodowanie nie ma co liczyć bo producenta ustalić się nie da a sprzedawca nie jest stroną jak orzekł sąd.
Jak zerkniesz do swojego auta to obstawiam to większość z nich była zrobiona w Europie, a nie w Chinach. Co prawda część z nich bazuje na Chińskich komponentach (jak pewnie jakieś elektroniczne części, których część jest zapewne produkowana tylko w Chinach), ale jest na pewno gruntownie testowana.
:shock: ,ale przepraszam bardzo czy są jeszcze nie chińskie produkty :diabelski_usmiech
Są. A poza tym nie kupuj "taniej chińskiej tandety." Kupuj tylko dobre, chińskie produkty :diabelski_usmiech
[ Dodano: Czw 09 Maj, 13 10:47 ]
Zamieszczone przez namo
Na odszkodowanie nie ma co liczyć bo producenta ustalić się nie da a sprzedawca nie jest stroną jak orzekł sąd.
Możesz przybliżyć ? Jak to nie jest stroną ? Coś mi tu nie pasuje. Sprzedawca odpowiada za towar który sprzedaje. Gwarantuje nam to tzw. ustawa konsumencka.
Podrzuć kilka szczegółów tej sprawy bo jestem ciekaw.
A bo ludzie łaszczą się na parę groszy, aby tylko pochwalić się sąsiadowi, potem jeżdżą po dziurach i krawężnikach na niskoprofilowych oponach i się dziwią, że im felga pęka.
Witam
To moze i ja swoją historie o felgach 'chińskich' raczej na pewno wkleje
Dzwoni telefon do mnie jakieś 2 miesiące temu - tu aspirant XXX ja w sprawie zakupu felg - ja jakie felgi ? - kurcze robię rachunek sumienia nie pamiętam.
Hmm podaje mi nicka z allegro - ok mówię oddzwonie za parę minut.
Sprawdzam rzeczywiście 2 lata temu brat przez moje konto kupował felgi ale nawet nie dal siebie ale kolegi ze słowacji .
Dzwonie do aspiranta i mówię jak jest żeby mi powiedział o co kaman - prosi na przesłuchanie w sprawie zakupu tych felg i naruszenie znaków towarowych.
Brat poszedł - sprawa jest taka - sprzedający oferuje felgi ze znakami do których nie ma praw (bmw, citroen etc....) ktoś wniósł o ochronę swojego znaku i się pytali czy w związku z faktem że felgi nie są 'orginalne' brat czuje się poszkodowany.
Tak oglądałem i gość nadal ma konto aktywne na allegro - ceny niespecjalnie niskie więc skąd ma ktoś podejrzewać że sprzedaje chińszczyzne ?
pozdrawiam
pozdr
Krzysztof
4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)
zdarza się , że Chińczycy (generalnie Azja pd-wsch) odmawiają wytwarzania półproduktów lub wyrobów gotowych o wyżzej jakości, bo to wiąże się np z koniecznością zakupu nowych maszyn lub szybszym zużywaniem się dotychczasowych. Parę lat temu pewna polska firma badała możliwość wytwarzania w tamtych okolicach pewnych wyrobów z drutu. Miały być twarde i zarazem spręzyste, nieodkształcalne pod obciązeniem ale umożliwiające obłsugę gołymi palcami. Lipa, żaden żółtek się tego nie podjął, bo stal musiałaby być 8x twardsza od tandety którą oni wykorzystywali i ich maszyny zużywałyby się w tempie ekspres. Efekt był taki, że owa firma kupiła maszynę do gięcia i cięcia i sama zaczęła w Polsce produkować owe wyroby z supermocnej szwedzkiej stali. Inaczej się po prostu nie dało.
wrcając do felg, to jest znany paradoks: kupuje kasztan jeden z drugim Kaszaja za ciężkie tysiące, czy inną limurzynę dla ubogich. a żal mu kasy na ustawienie świateł i oślepia wszystkich na drodze. a felgi i inne częci kupuje się po maks taniości. poziom wiedzy społeczeństwa o motoryzacji odpowiada wiedzy przekazywanej przez telewizję w pseudomotoryzacyjnych "testach" itp badziewiu. to skąd mają ludziska wiedzieć, że takie podróby to śmiertelne zagrożenie? dominuej opinie, że w najgorszym razie szybciej się żużyją i tyle.
... Parę lat temu pewna polska firma badała możliwość wytwarzania w tamtych okolicach pewnych wyrobów z drutu. Miały być twarde i zarazem spręzyste, nieodkształcalne pod obciązeniem ale umożliwiające obłsugę gołymi palcami. Lipa, żaden żółtek się tego nie podjął, bo stal musiałaby być 8x twardsza od tandety którą oni wykorzystywali i ich maszyny zużywałyby się w tempie ekspres...
To pewnie na tych chińskich maszynkach skoda robi tylne spreżyny do ostatnich O2 :szeroki_usmiech
To pewnie na tych chińskich maszynkach skoda robi tylne spreżyny do ostatnich O2
i wcale bym się nie zdziwił że tak właśnie jest...
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
bishop napisał/a:
To pewnie na tych chińskich maszynkach skoda robi tylne spreżyny do ostatnich O2
i wcale bym się nie zdziwił że tak właśnie jest...
Tak, napewno Skoda robi te sprężyny :lol:
Właścicielowi felg pogratulować inteligencji, pewnie było fajnie podczas dachowania Zapewne to jeden z ludków mam na nowe auto ale na koła/opon już nie :szeroki_usmiech
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Skoda ich nie robi tylko podwykonawcy, tylko ciekawe kto produkuje do nich stal...???
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
a felgi i inne częci kupuje się po maks taniości. poziom wiedzy społeczeństwa o motoryzacji odpowiada wiedzy przekazywanej przez telewizję w pseudomotoryzacyjnych "testach" itp badziewiu. to skąd mają ludziska wiedzieć, że takie podróby to śmiertelne zagrożenie? dominuej opinie, że w najgorszym razie szybciej się żużyją i tyle.
to samo widzę na drogach, w imię zasady postaw się a zastaw się - piękne błyszczące chinole z cudownymi gumami pardon plastikami marki sunnli :diabelski_usmiech
Możesz przybliżyć ? Jak to nie jest stroną ? Coś mi tu nie pasuje. Sprzedawca odpowiada za towar który sprzedaje. Gwarantuje nam to tzw. ustawa konsumencka.
Podrzuć kilka szczegółów tej sprawy bo jestem ciekaw.
Felgi sprzedane były jako nowe z konta prywatnego na allegro a nie z głównego Alu Center. Kolega myślał że kupuje prywatnie oryginalne felgi okazyjnie, paczka przyszła kurierem z Alu Center co nikogo nie dziwiło. Bez paragonu bo to przecież prywatnie. Później na tym prywatnym koncie było więcej nowych kompletów felg, wiem bo szukałem wtedy z kolegą 18 do mojej octavi i też przewinęło się to konto. Po wypadku konto prywatne zostało zablokowane przez allegro a jedyny trop prowadził do Alu Center. Na sprawę cywilną nie udało się doprowadzić właściciela prywatnego konta z allegro bo dane pewno są fikcyjne. Alu Center nie jest stroną gdyż wtedy w tej paczce spakowali inne felgi, zamówienie było przez telefon a kupujący nie ma żadnego dowodu zakupu.
Ja myślę że to był taki sposób Alu Center na pozbycie się może wadliwej partii kosztem ludzkiego życia.
Witam
To moze i ja swoją historie o felgach 'chińskich' raczej na pewno wkleje
Dzwoni telefon do mnie jakieś 2 miesiące temu - tu aspirant XXX ja w sprawie zakupu felg - ja jakie felgi ? - kurcze robię rachunek sumienia nie pamiętam.
Hmm podaje mi nicka z allegro - ok mówię oddzwonie za parę minut.
Sprawdzam rzeczywiście 2 lata temu brat przez moje konto kupował felgi ale nawet nie dal siebie ale kolegi ze słowacji .
Dzwonie do aspiranta i mówię jak jest żeby mi powiedział o co kaman - prosi na przesłuchanie w sprawie zakupu tych felg i naruszenie znaków towarowych.
Brat poszedł - sprawa jest taka - sprzedający oferuje felgi ze znakami do których nie ma praw (bmw, citroen etc....) ktoś wniósł o ochronę swojego znaku i się pytali czy w związku z faktem że felgi nie są 'orginalne' brat czuje się poszkodowany.
Tak oglądałem i gość nadal ma konto aktywne na allegro - ceny niespecjalnie niskie więc skąd ma ktoś podejrzewać że sprzedaje chińszczyzne ?
pozdrawiam
Ja miałem to samo z kablem Vag-com z allegro, po 5 latach od zakupu wezwali mnie i musiałem oddać fejsa jako dowód w sprawie. ADAKO wytoczyło sprawę za podróbki sprzedawcom z allegro, także na to też trzeba uważać, sory za OT
namo, na alledrogo coś się zmieniło w/s aktywacji konta :?: wcześniej potrzebny był skan dowodu osobistego. w sumie to nie problem zdobyć takie dane, ale policja powinna przynajmniej przesłuchać delikwenta. czy kontrola kwitów z firmy nie może wykazać braku na magazynie jakiejś partii towaru :?: te felgi to chyba nie jedyny przypadek :?: na pewno coś się znajdzie
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Żeby zrobić coś dobrego z alu trzeba mieć dobrą technologię.
Felgi stalowe można kupować nawet klepane w Bangladeszu, bo kiepska stal się tylko wygnie i najwyżej zacznie coś stukać, gorzej ze słabym stopem aluminium, który pęka po większym uderzeniu. Ludzie jednak są odważni, jedni że robią takie felgi, drudzy że je sprzedają, inni że kupują a jeszcze inni że próbują je jeszcze prostować
Komentarz